SİGORTA EKSPERLERİNCE DÜZENLENEN RAPOR SİGORTA KANUNU GEREĞİNCE DELİL NİTELİĞİNDEDİR


Yazar: Stj. Av. Gaye Amiklioğlu & Av. Selçuk Ener
05.12.2024 13:28:25
SİGORTA EKSPERLERİNCE DÜZENLENEN RAPOR SİGORTA KANUNU GEREĞİNCE DELİL NİTELİĞİNDEDİR

SİGORTA EKSPERLERİNCE DÜZENLENEN RAPOR DELİL NİTELİĞİNDEDİR

Ekspertiz raporu, sigortaya tabi araçların ve gayrimenkullerin uzman eksperler tarafından maddi değerinin, hasar durumunun, kalitesinin tespitini gerçekleştiren ve söz konusu varlıkları kapsamlı bir şekilde analiz eden belgedir. Sigortacılık kanunu md.22/17 maddesinde açıkça düzenlendiği üzere bu raporlar sigorta uyuşmazlıklarında delil olarak kabul edilmektedir.

Yargıtay 4. HD 2021/10308 E.2022/7172 K. 14.04.2022 tarihli kararında da ekspertiz raporlarının delil niteliğinde olduğunu kabul etmiştir;

Somut olayda, 30/05/2018 tarihli eksper raporunda aynı işyerinde 2017 yılında da su basması olduğundan bina ve demirbaşların değerinin daha önce tespit edildiği, bina ile ilgili kısmi onarım yapıldığı demirbaşlarla ilgili onarım yapılmadığı değiştirilmeyen kısımlara ilişkin mükerrer taleplerin dikkate alınmadığı belirtilmiş ayrıca eskilere ilave olarak dolap-vitrin, klima-güç kaynakları ve telefon santralinde de hasar meydana geldiğinin saptandığı, bunlar için teknik servis raporlarının-onarım ve/veya yenileme faturalarının ibraz edilmediğinden teminat dışı sayıldığı belirtilmiştir. Hükme esas alınan bilirkişi raporu da eksper raporunu teyit eder mahiyette olup, teminat dışı sayılan kalemler dışında toplamda 5.674,71 TL hasar bedeli tespit edilmiştir.

Mal sigortaları kapsamında davacıya ait işyerini sigortalayan davalının, poliçedeki limitlerle sınırlı olmak kaydıyla, yangın rizikosu nedeniyle fiilen oluşan gerçek zarar miktarını tazminle yükümlü olduğu; zararın hesaplanmasındaki tek kriterin, riziko tarihinden önce mevcut olup da davaya konu olay nedeniyle hasar gören sigortalı unsurların bedellerinin hesaba dahil edilmesi olduğu gözetilmelidir. Ticari defterlerde görülmese ya da alım faturası sunulmasa dahi, olaydan hemen sonra eksper tarafından fiilen tespit edilen zarar görmüş unsurlar için hesaplama yapılmalıdır.

Açıklanan tüm bu nedenlerle; 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu'nun 22/17. maddesindeki "...eksperler tarafından düzenlenen raporlar delil niteliğindedir" düzenlemesi gereği, davalı tarafça alınan 30/05/2018 tarihli eksper raporunda eski hasarlara ilave olarak dolap-vitrin, klima-güç kaynakları ve telefon santralinde de hasar meydana geldiği saptanması nedeniyle “dolap-vitrin, klima-güç kaynakları ve telefon santralinde” meydana gelen hasar bedellerinin de tespit edilerek zarar hesabına dahil edilmesi için, yeni seçilecek uzman bilirkişiden rapor alınıp sonucuna göre karar verilmesi gerekirken eksik inceleme ile yazılı şekilde karar verilmesi isabetli olmamıştır.

Tazminat hukuku teknik bir alandır bu sebeple alanında uzman bir avukata danışılması gerektiğini hatırlatmak isteriz.

Saygılarımızla

Stj. Av. Gaye AMİKLİOĞLU & Av. Selçuk ENER

 

Ener Avukatlık Bürosu ile +90 212 570 4046 numaralı hattımız üzerinden iletişime geçebilirsiniz!